När ska man komma?

På en mindre begravning är det bra att komma ca 15 minuter före begravningen börjar. Då hinner du i lugn och ro hänga av dig ytterkläder, få dina förbeställda handblommor och hälsa på de anhöriga innan begravningen börjar. Vid en större begravning kan det vara bara att komma lite tidigare då det tar lite längre tid att få sin plats i ceremonilokalen. 

Kontakt oss gärna om du undrar när du ska komma på en specifik begravning.

Var sitter man under cermonin?

Om inget annat anges så brukar de närmast anhöriga och släkten sitta på höger sida i ceremonilokalen och övriga gäster på vänster sida. Fråga gärna ceremonivärden eller vaktmästaren på plats om ni känner er osäkra.

Vilken klädsel är det som gäller?

Att klä upp sig inför begravning är ett fint sätt att hedra den som inte längre finns med oss.

Traditionellt sett har klädkoden länge varit mörk klädsel för både kvinnor och män.

Exempel på kläder som män och kvinnor kan bära

För män svart, grå eller mörkblå kostym och vit skjorta. Svart slips, på vissa lokala platser är det vanligt att närmast sörjande bära vit slips. För kvinnor klänning svart, grå eller mörkblå eller svart kjol eller byxor med vit blus.

Om du som anhörig har särskilda önskemål om gästernas klädsel kan du skriva det i dödsannonsen. Om du ska vara gäst på en begravning och inte vet vad det är för klädsel som förväntas är finklädd i mörka dova färger eller svart alltid rätt.

Om anhöriga önskar ljus klädsel på begravningen. Kan det vara bra att välja färger i lugna toner.

Ska man ha med sig blommor?

Det vanligaste när man är gäst på  begravning  är att ta med sig en handblomma. Det brukar vara en röd ros, men man kan även välja andra  blommor  eller en mindre bukett om man vill det. Handblomman läggs sedan på kistan eller i graven när man tar sitt farväl.